روز بیست و سوم ماه در گاه نامۀ زرتشتیان به نام " دی به دین" خوانده می شود که گل اسم پهلوی آن "شمبلیله" است که در لاتین به آن می گویند:ا

" Fenugreek"
The twenty third (23rd) Day in the Zoroastrian calendar called "Day-b-Din", and Pahlavi name of the flower name is "Shambalile" and the Latin name is "Fenugreek"i


شَنبَلیله
گیاهی است از تیره پروانه‌داران و به همین دلیل توانایی همزیستی با باکتری‌های تثبیت کننده ازت را داشته و می تواند بخش زیادی از از نیتروزن مورد استفاده خود را تولید کند.
گیاهی است علفی به ارتفاع ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر با گل هایی منفرد و به رنگ روشن که رنگ میوه‌های آن زرد تا قهوه‌ای است.
این گیاه بومی ایران بوده و در بیشتر نواحی ایران از جمله آذربایجان، اصفهان، فارس، خراسان، سمنان و دامغان می‌روید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف می‌شود.

خواص دارویی
شنبلیله دارای خواص اثر تقویتی، ملین، اشتها آور، خلط آور و ضدتب، محرک جریان شیر و کاهنده قندخون است.

همچنین این گیاه حاوی مقادیر زیادی آهن، فسفر و ویتامین "دی" است. شنبلیله یک داروی گوارشی تلخ است و می‌توان آن را در بیماری قند و به صورت موضعی در التهابات پوستی مصرف کرد.

جوشانده دانه‌های این گیاه برای نرمی پوست و همچنین رفع تحریکات جلدی به کار می‌رود. به این منظور می‌توان جوشانده آن را به شکل کمپرس به کار برد.دانه‌های شنبلیله به لحاظ دارا بودن برخی عناصر همچون آهن در درمان ضعف عمومی بدن بسیار موثر است.

جوشانده دانه‌های این گیاه اگر به صورت غرغره مصرف شود و در رفع ورم لوزه‌ها بسیار مفید و موثر است، همچنین از جوشانده آن برای افزایش میزان شیر در دوران شیردهی می‌توان استفاده کرد.

پودر گیاه را می‌توان به صورت خمیر درآورده و روی کورک و دُملهای چرکی پوست قرار داد.

دانه‌های شنبلیله که مهم‌ترین قسمت دارویی این گیاه است با باز کردن مجاری عروق خون، از بروز سکته قلبی جلوگیری می‌کند. این گیاه سرشار از آهن است. پزشکان مصرف این گیاه را به افرادی که مبتلا به کم خونی، کمبود آهن و کمبود هموگولوبین خون اند، توصیه می کنند این گیاه علاوه بر ایران در هند ایتالیا و اسپانیا کشت می شود شنبلیله را بعد از شستن خشک کرده خرد کنید روزی ۳ بار به مقدار یک قاشق مربا خوری با ماست مخلوط کرده میل نمایید برای پایین آوردن قند خون بسیار موثر می باشد

توضیحاتی در مورد گاهشمار زرتشتی: گردآوری و نوشته از ایتاو فریدونی - حق کپی و چاپ محفوظ

گاه نامه/گاهشمار زرتشتیان با نمره (شماره) خوانده نمی شود و هفته ندارند، هر روز ماه "نام" مخصوص خود را دارد و هر ماه 30 روز است و 5 روز آخر سال هم "نام" مخصوص خودشان را دارند و هر چهار سال یکبار هم روز اضافه برای سال کبیشه دارند که نام خودش را داشته، که در اینجا شما را با روزهای ماه آشنا می کنم و همچنین نام گل ها که به این روزها بستگی دارد هم اشاره می کنم

 Fenugreek

Lactation
Fenugreek seeds are thought to be a galactagogue that is often used to increase milk supply in lactating women.[8] Because the maple syrup-like flavor is strong and not always liked, the seeds are ground to a powder and administered in capsules. Many lactating women who take fenugreek in the quantities required to increase their milk supply notice that their skin exudes a distinct "maple syrup" odor

Medicinal
Recent non-clinical trials have indicated that fenugreek may have potent antiviral properties, having relieved common cold symptoms in a group of volunteers. This may progress to clinical trials in the future

Seeds
Fenugreek seeds are a rich source of the polysaccharide galactomannan. They are also a source of saponins such as diosgenin, yamogenin, gitogenin, tigogenin, and neotigogens. Other bioactive constituents of fenugreek include mucilage, volatile oils, and alkaloids such as cholineand trigonelline

Fenugreek seeds are used as a herb in Traditional Chinese Medicine under the name Hu Lu Ba. In TCM it warms and tonifies kidneys, disperses cold and alleviates pain. Main indications are called hernia, pain in the groin. It's used raw or toasted. Fenugreek seeds or "Methi" as it is known in India, if taken/swallowed raw(about 2-3 gms)early morning with warm water even before brushing ones teeth and before tea/coffee is supposed to have a therapeutic and healing effect on joint pains, without any side effects

Fenugreek is frequently used in the production of flavoring for artificial maple syrups. The taste of toasted fenugreek, like cumin, is additionally based on substituted pyrazines. By itself, fenugreek has a bitter taste

Fenugreek seed is widely used as a galactagogue (milk producing agent) by nursing mothers to increase inadequate breast milk supply. Studies have shown that fenugreek is a potent stimulator of breastmilk production and its use was associated with increases in milk production of as much as 900%. It can be found in capsule form in many health food stores

Several human intervention trials demonstrated that the antidiabetic effects of fenugreek seeds ameliorate most metabolic symptoms associated with type-1 and type-2 diabetes in both humans and relevant animal models by reducing serum glucose and improving glucose tolerance. Fenugreek is currently available commercially in encapsulated forms and is being prescribed as dietary supplements for the control of hypercholesterolemia and diabetes by practitioners of complementary and alternative medicine

Cuisine
The cuboid yellow to amber coloured fenugreek seeds are frequently used in the preparation of pickles, curry powders, and pastes, and the spice is often encountered in the cuisine of the Indian subcontinent. The seeds are used as seasoning for many dishes or in powdered form to mix with rice, since the health benefits of added seeds (or leaves) to the diet, in moderate quantities, is considerable. The young leaves and sprouts of fenugreek are eaten as greens, and the fresh or dried leaves are used to flavour other dishes

Compilation and written by Itav Freydooni - ©® Copy Right

Zoroastrian calendar doesn't call by "numbers", they don't have weeks, every day of the month has its own "Name" and each month has 30 days, and last five days of the year has their own "Names" too. Also for Leap year they have a name for that extra name as well

Here I mention the "Name of each day" and the name of flower that bind with each day